De bad om det

1
Jag tycker absolut att han agerade i nödvärn. Dem hade blivit hotade och trakasserade helt sjukt länge och polisen gjorde ingenting om det. Att pojkarna sen ringde och hotade och sedan smög sig in på tomten var ju bara att be om det. Skyll dig själv skulle jag vilja säga. Lite bull läge att han dog och pappan kunde tex bara skjutit ett par varningsskott i marken eller luften. Det hade varit det bästa tror jag för om polisen inte tar tag i det så för man väl göra det själv. Och att papan dessutom hade lätt ADHD (som jag i och för sig inte vet mycket om men det har tydligen betydelse för när och hur man blir arg) så borde han fått ett lindrigt straff om ett straff alls. Och visst var pojkarna unga och det är diskutabelt om dem kan ta ansvar för sina handlingar och då tycker jag att felet ligger hos socialen och framförallt polisen. Dem skulle tagit det på allvar.

2
Jag tror att Bauhn menar att lag är det som verkligen är bestämt men att det finns specialfall där rättvisan måste få spela in. Visst, pappan dödade någon men vad hade hänt om han inte gjort det?

3
Jag tror att en utvidgad rätt till nödvärn hade varit bra. Jag tror att fler som faktiskt är skyldiga hade fångats då och inte kunnat skylla på hur offret agerade när den skyldige tänkt göra något olagligt från början. Nackdelen är väl att folk kanske skulle bli överbeskyddande över sin familj och egendom. Och skjuta på en vänlig granne som ville låna socker.

4
eftersom den enda artikel det finns länk till är hennes motargument grej så får jag återkomma till uppgift 4.
Resten verkar vara en grupp uppgift så eftersom jag är ensam hemma just nu får det bli en annan gång. :)

ciao


Sverige suger.

Jag känner direkt att jag har för lite kunskap om det här ämnet för att ens bilda mig en stabil åsikt. Det här är en av samhällets svåraste frågor som inte ens insatta politiker kan lösa. Men det jag kan göra är väl att resonera lite kring vad jag tycker nu, med den information och erfarenhet jag har.
Jag är inte mycket för taditioner. För mig är det mest tråkiga förutsägbara saker. Och typiskt svenska traditioner (vad det nu faktiskt är?) är för mig höjden av tråkighet. Vem bestämmer vad som är svenska traditioner och vad är det som är så farligt med influenser från andra kulturer? Och om verige alltid har anpassat sig mer eller mindre till nya saker är det inte en svensk tradition att anpassa sig? Personligen tror jag att det finns plats för alla kulturer i Sverige. Om alla bara kan vara snälla mot varandra.

Jag tror att det är mycket möjligt att samma sak kommer hända här som i Danmark. Det började ju ungefär likadant. med ett nytt parti som sätter folks hjärnor i snurr. Och jag tror att om det händer kommer det gå snabbare här eftersom vi lär få stöd från Danmark. Förhoppningsvis finns det politiker i de andra partierna som vågar ta sig an och debattera emot SD.

Det blev ett kort inlägg men jag tycker iallafall att det finns plats för alla och om folk ska vara trångsynta och "svenska" får dem väl göra det, utan att tvinga andra ut ur landet.

Genusdebatt

 

Uppgift 1:

Är Sverige att av de mest jämställda länder? Jag har ingen aning. Jag tror att alla har blivit väldigt medvetna om att jämställdhet är viktigt och att kvinnor har blivit lite åsidosatta.

Att män och kvinnor lämpar sig olika bra för olika yrken är ren fakta. (eller så är det bara självuppfyllande profetior och fördomar) Sen finns det alltid undantag och i detta fallet ganska många sådana. Jag tycker att både män och kvinnor ska få lika villkor till exempel ett jobb men jag tycker inte att man ska hänga upp sig för mycket på vilka yrken som är man eller kvinnodominerande. Alla jobba kan inte vara helt lika uppdelade. Därför blev jag inte förvånad över diagrammet om könsuppdelning i vanliga yrken. Däremot blev jag förvånad över att det är 72 % av alla chefer som är män! Jag hade ingen aning om att det var så stor skillnad. Och om man tittar på det så är det inom privata sektorn, som faktiskt var 78 % män, inte i den offentliga sektorn som säkert är måna om att vara jämställda.

Jag tror att jag är lite ute och cyklar när jag säger att anledningen till att flickor verkar må dåligare än pojkar kan ha och göra med att kvinnor innan varit väldigt förtryckta förritiden, och att det på något sätt sitter kvar att flickor känner sig mindre värda. Jag vet inte, det finns ju mycket man inte vet om hjärnan.

En intressant sak är att det är fler pojkar som hoppar av skolan eller går ut med ofullständiga betyg. Vilket borde betyda att det finns mindre högutbildade män än kvinnor. Men endå dominerar männen chefsposterna. Jag får inte ihop det.

Antingen så är det bara sjukt eller så kommer det bli en stor förändrig när de yngre generationerna kommer upp i arbetskarriären.

 

Uppgift 2

Jag måste säga att jag inte tycker att det finns så stora skillnader i skolan. Det var mest i typ lågstadiet som killarna var hetsiga och tog mer plats men inte nu längre. Sen typ 9:an har alla verkat fatta att dem måste ta ansvar för sin utbildning själva. Men jag tror att det är sant att tjejer mer oroar sig och killar är mer stökiga. Det kan nog ligga något i att lärare behandlar barn olika beroende på kön. I de lägre årskurserna då. Pojkar kanske kommer undan med mer stökigt beteende än flickorna. Flickor och pojkar är olika, det är fakta. Men jag är inte insatt i om det finns könsrelaterade skillnader i koncentration. Men jag tycker absolut att flickor och pojkar ska behandlas lika i skolan, enda från början. Som jag sa så är det nog möjligt att pojkar kommer undan med mer stökigt beteende och med följderna att det förväntas mer av flickorna. Jag tror att förväntningar är en av de stora orsakerna till stress. Jag tror att det är mer på högstadiet och framför allt gymnasiet som flickor börjar känna sig mer pressade och stressade.

 

Uppgift 3

Jag tror att skillnaderna mellan män och kvinnor är både biologiska och normstyrda. Man vet att många saker styrs av hormoner och eftersom män och kvinnor har olika mängd testosteron och östrogen är det mycket troligt (och forsknings bevisat) att män och kvinnor agerar olika och dras till olika saker. Men jag skulle vilja påstå att största anledningen till att män och kvinnor är så olika beror på fördomar och normer om de olika könen. Man delar ofta in egenskaper så som stark, gullig, vacker, tuff osv i manligt eller kvinnligt. Har man som man en majoritet av “kvinnliga egenskaper” blir man kanske lätt kallad för bög. Jag tror att samhället har gjort oss mer olika än vad vi faktiskt är. En sak som jag funderat mycket på är hur barn får feminina respektive maskulina egenskaper. Barn som inte har någon livserfarenhet eller vetskap om könsskillnader borde väl ha mer blandade egenskaper? Normen är att flickor kläds i rosa och ska leka med dockor och pojkar kläds i blått och ska leka med bilar. Jag tror med stor säkerhet att det är föräldrarna som får sina barn på dessa spår. Och om föräldrarna ger barnet valet att välja leksaker fritt blir det nog påverkat uppåt i åldrarna av sina kompisar. Något som jag skulle tycka var jätte intressant är en undersökning; ta en grupp med nyfödda barn, både flickor och pojkar, klä alla barn i en färg utan genusanknytning, låt dem få tillgång till alla sorters leksaker, föräldrarna ska vara helt neutrala och barnen får inte påverkas av några utomstående barn, bara dem i undersökningsgruppen. Det har säkert gjorts någon studie om detta men ingen jag har kunnat hitta resultat från.

Jag tycker att folk borde tänka mindre på vad som är manligt och kvinnligt. Om människor kände sig friare att blanda skulle det ju bli mer variation av egenskaper.

När jag funderar på det så om jag skulle byta till att vara kille nu så kan jag inte komma på vad som skulle vara annorlunda med mig. Jag skulle säkert vilja prova på sådana “typiskt manliga” saker som att slåss och ragga hänsynslöst på tjejer men vad är det som säger att jag inte kan göra det nu med?


RSS 2.0